De 9 dingen waar ruiters het meeste geld aan uitgeven

Herken jij ze?
Wanneer je een paard koopt, moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je paard de nodige inentingen krijgen en ontwormt worden, maar je hebt ook materiaal nodig zoals een zadel, hoofdstel, dekens enzovoorts.. Waar geef je nu het meeste geld aan uit?

Ben je zelf een eigenaar van een paard? Dan weet je dat de kosten van je paard niet stopt bij het aankopen ervan. We hebben een oplijsting gemaakt van de meest voorkomende kosten.

1. Stalling

De kosten van je paard hangen natuurlijk af van de plaats waar je jouw paard hebt gestald. Als dit op een manege is, dan heb je meestal een vaste maandelijkse kost. In deze kost zit de stalbedekking (stro, vlas, schaafsel) inbegrepen en natuurlijk ook het voer. Sommige maneges zorgen ook voor de ontworming en de jaarlijkse inentingen, al dan niet in de prijs inbegrepen.

Heb je jouw paard bij je thuis staan, dan moet rekening houden dat je zelf je stalbedekking moet aanschaffen. Hierin heb je verschillende keuzes zoals vlas, stro, schaafsel, stropellets, enzovoorts. Eventueel moet je zelf nog je stal of schutstal zelf bouwen, ook dit heeft natuurlijk een kostenplaatje.

2. Paardenmateriaal

Je kan niet je paard trainen of erop rijden zonder het nodige materiaal. De minimum vereisten zijn een zadel, onderlegger en een hoofdstel voor het paard en ruiterlaarzen, een rijbroek en een cap voor de ruiter. Wanneer je een ruitershop binnenstapt, zie je echter veel meer.

Er is tegenwoordig een divers aanbod aan dekens, onderleggers, zadels, hoofdstellen, borstels, snoepjes, caps, kledij en nog veel meer. Te veel om op te noemen. Met de prijzen kan je zo wild gaan als je zelf wilt. Je hebt al een cap van € 100, maar ook eentje van € 5000.

emmers-ruitershop.jpg

3. Paardenkledij

Je gaat natuurlijk niet in je beste kledij naar de paarden. De kledij die je draagt naar de paarden kan vlug vuil worden of de geur van de paarden opnemen en deze geur wordt niet door iedereen ervaren als 'goed ruikend'.

Wanneer je past begint met paardrijden, dan koop je meestal ruiterlaarzen, een rijbroek en een cap. Later besef je dat dit natuurlijk niet genoeg is. Een warme jas voor in de winter, een blouse, een extra rijbroek.. het is geen overbodige luxe. Er zijn verschillende merken die hele collecties maken voor elk seizoen zoals Animo, Equiline, Cavaleria Toscane, Kingsland, HV Polo, HKM, BR en Pikeur.

hkm1140x600.jpg

4. Dierenarts

We zien ze liever niet komen, maar op de vierde plaats staat de dierenarts. Soms moet hij of zij enkel komen voor de jaarlijkse inentingen, maar 90% van de paardeneigenaars laat de dierenarts toch meerdere keren per jaar komen. Net zoals een mens, wordt een paard ook ziek en is er dus een dierenarts nodig. Dit kan gaan van het bestrijden van een koliek (buikkrampen), het trekken van bloed of meer ernstige aandoeningen zoals een longontsteking, een gekantelde darm of zelfs een gebroken been.

Bij deze laatste wordt het paard meestal opgenomen in een paardenziekenhuis en deze kosten kunnen hoog oplopen.

dierenarts.jpeg

5. Wedstrijden

Wanneer je met je paard op wedstrijd gaat, zijn er kosten aan verbonden. Zowel voor jumping, dressuur als eventing. Je paard moet een immatriculatienummer hebben en als ruiter moet je in het bezit zijn van een ruiterbrevet B. De inschrijvingen voor een wedstrijd kosten ook geld en dit hangt af van de plaats waar je bijvoorbeeld gaat springen. Bij je manege kan dit € 5 euro zijn, terwijl op een internationale wedstrijd dit kan oplopen tot meer dan € 500.

6. Ontworming

Elke 3 maanden moet je paard worden ontwormd. Tegenwoordig moet je een voorschrift hebben voor je een wormspuit bij de apotheek mag gaan afhalen. Hiervoor moet dus een dierenarts langskomen. Meestal hebben zij ook wormspuiten ter beschikking. De kostprijs hangt af van het type wormspuit dat je geeft. Best wissel je elke keer, want anders wordt je paard resistent.

7. Voer

Wanneer je paard niet op een manege staat, dan moet je er rekening mee houden dat je jouw paard het juiste voer geeft. Dit kan een basismengeling zijn, maar als je vaak traint, dan kan hij wel een extraatje gebruiken.

Vergeet niet dat een paard zijn dagelijkse hoeveelheid ruwvoer nodig heeft zoals hooi. Deze is nodig om de maagwand te beschermen.

GHI_German_Horse_Industry_Heufressen.jpg

8. Lessen

Elke ruiter is ooit gestart met paardrijlessen. Dit heb je nodig om te leren paardrijden. Je kan ook niet onmiddellijk met een fiets rijden. Ook dit moet je leren. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je ervoor kiezen om je in een bepaalde tak van de sport verder te ontwikkelen. Dit kan springen zijn, maar ook dressuur, eventing, polo of nog iets anders zijn.

Hiervoor neem je extra lessen, maar weet jij hoeveel je dit exact maandelijks kost?

9. Hoefsmid

Als je paard hoefijzers heeft, dan moet je elke 8 a 9 weken de hoefsmid laten langskomen om de hoeven bij te werken. De periode hangt af van hoe snel de hoeven van je paard groeien. De hoefsmid werkt de hoeven bij en zet meestal nieuwe ijzers. Deze ijzers kunnen aangepast worden aan de sport die je op dat moment beoefend. Zo kan het nodig zijn voor springruiters om schroefgaten te laten boren in de hoefijzers. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je paard niet zou uitglijden op bijvoorbeeld graspistes.

Heeft je paard geen hoefijzers? Dan kan het langer duren eer je een hoefsmid nodig hebt, maar ook deze hoeven moeten af en toe worden bijgewerkt.

hoefsmid.jpg

Hou je uitgaven bij

Wil je een overzicht krijgen van je uitgaven? Dan kan EquiHealth voor jou de oplossing zijn. We houden per maand bij aan welk paard je het meeste uitgeeft en in welke categorie dit nu valt. Zo krijg je een mooi inzicht je jouw uitgaves.

Maak een gratis account of download onze app.

EquiHealth v1.5.9 is nu beschikbaar

24 augustus 2021 20:14

De EquiHealth-app voor Android is klaar!

30 december 2018 11:13

We lanceren onze nieuwe website!

11 december 2018 12:51